joi, 1 iulie 2010

Bichon Maltez

Clasificarea rasei: Bichonii apartin grupului de joaca si sint folositi ca si caini de companie. Sint caini frumosi de expozitie, datorita blanii lor extraordinare.

Reguli de hranire: Bichonii sunt niste caini foarte putini costisitori care in mod normal mananca putin. Cheltuiala importanta este cea cu intretinerea.

Media de viata: Bichonul traieste in mod uzual intre 15 si 17 ani..

Media de pui fatati: intre 1-6, media fiind de 4-5 ani.

Descrierea generala a infatisarii: par caini inteligenti, sint mici si solizi. Nasul si ochii negri contrasteaza cu blana alba ca zapada iar cozile sint exact ca o pana curbata si tinuta pe spate. Blana creata ii fac sa para ca si cand ar fi dati cu pudra.

Inaltimea si greutatea: inaltimea este intre 23 si 30 cm cu o greutate intre 3 si 6 kg.

Istoric: cu sute de ani in urma, Bichonii erau populari in Franta si Spania. Au fost pictati in tablourile familiilor regale din ambele tari. Au fost crescuti in diferite insule, si se crede ca sint originari din cele mediteraneene si Tenerife. Bichonul de Malta este o ruda apropiata. Se crede ca marinarii din sec. 14 i-au luat din Tenerife in Europa. In sec. 18, familiile regale au luat alte rase de caini, si Bichonii au fost luati de oamenii obisnuiti. Datorita agilitatii lor au fost dusi la circ. Dupa Primul Razboi Mondial, soldatii i-au simpatizati si astfel au fost dusi in Franta. In 1934 au fost ridicate niste standarde si specia a luat numele presedintei Federatiei Canine Internationale, Nizet de Leemans.


Inteligenta: sint catelusi inteligenti, si se prind repede de ce vrei de la ei, asa ca nu e nici o problema cu dresatul.

Caracteristici evidente: tot pigmentul trebuie sa fie negru. capul trebuie sa fie putin rotund, parul trebuie sa fie tuns pentru a da acest aspect de rotunjime. Falcile sint puternice, cu dintii ascutiti. Ochii trebuie sa fie rotunzi si sa aiba o expresie alerta. Urechile trebuie sa stea aproape de cap, si sa fie acoperite cu par si putin mai sus decit nivelul ochilor. Gatul este arcuit, si lung, drept si purtat mandru. Corpul este patrat, cu picioarele din fata drepte si osoase. Labele sint apropiate, coada este ridicata si curbata gratios spre spate, numai parul atingand spatele.

Tara de origine: Belgia/Franta

Antrenament: 0-20 min. /zi. Se adapteaza repede la exercitiile impuse de familie.
Protectie personala: scazuta
Potrivire ca si caine de paza: scazut
Tendinta de a latra: scazuta
Nivel de agresiune: scazut
Compatibilitate cu alte animale: mare

Compatibilitate cu copiii: mare


Caractere generale si de temperament
: sint vioi, fericiti, caini carora le place viata de familie si se impaca foarte bine cu copiii. Le place sa-si insoteasaca stapanii oriunde, dar pot fi lasati si singuri. Se inteleg bine si cu celelalte animale de pe proprietate si se socializeaza usor.

Marimea blanii: scurta/medie

Ingrijire: ca sa ai un Bichon, iti trebuie mult timp sa ii intretii. Blana trebuie pieptanata in fiecare zi ca sa nu devina mata si sa nu aiba probleme cu pielea. Trebuie tunsa ocazional ca sa nu fie prea lunga. Verificati parul din jurul ochilor pentru a verifica sa nu ii irite, iar pe cel dintre picioare tundeti-l. Datorita faptului ca nu naparleste, este important sa inlaturati parul care cade. Ca sa pastrati aparenta de pudrat, trebuie sa-l ingrijiti profesional la 5-6 saptamani.

Culoare: Bichonii sunt intotdeauna albi.